قانون مالیات های مستقیم چیست؟
قانون مالیات های مستقیم
در تمام نقاط جهان دولت ها برای اینکه بتوانند از پس مخارج خود بر بیایند، از راه های گوناگونی درآمد کسب می کنند. در واقع ساکنان هر کشور بخشی از سود اقتصادی خود را به عنوان مالیات به دولت پرداخت می کنند، چراکه دولت ابزار و امکانات مورد نیاز جهت سوداوری مردم را فراهم می کند. قانون مالیات های مستقیم، مربوط به بخشی از مالیات ها می شود، که مستقیما از درآمد افراد و ثروت افراد گرفته می شوند.
حال هر کشوری بر اساس سیاست های اقتصادی خود، سقفی از درآمد را مشمول معافیت مالیاتی می داند و بالاتر از این سقف را مشمول مالیات به حساب می آورد. قوانین مالیاتی در کشور ایران به دو دسته قوانین مالیاتی غیر مستقیم و قوانین مالیاتی مستقیم تقسیم بندی شده است. که ما در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی کاربردی درباره قانون مالیات های مستقیم را شرح دهیم.
قوانین مالیاتی چیست؟
قوانین مالیاتی (Tax Laws) به آن دسته از قوانین می گویند، که پیرامون مسائل زیر می باشند:
- سقف درآمد معاف از مالیات
- نرخ مالیات برای هر سطح از درآمد یا ثروت
- قوانین مالیاتی شرکت ها و اشخاص حقیقی
- گرفتن مالیات به صورت مستقیم یا غیر مستقیم از مودی یا مودیان مالیاتی
- و …
اشخاص حقیقی یا حقوقی برای اینکه بتوانند میزان مالیاتی را که باید بپردازند، محاسبه کنند، می توانند به قوانین مالیاتی مراجعه نمایند. آموزش قوانین مالیاتی کمک می کند، تا میزان مالیات خود را محاسبه نماییم و اظهار نامه مالیاتی را، که برای بعضی از افراد لازم است، به درستی پر کنیم.
بخشنامه مالیاتی چیست؟
بخشنامههای مالیاتی، بر اساس شرایط جدید اقتصادی ابلاغ می گردد و در واقع تعلیمات کلی و یکنواختی هستند، که در زمینه قوانین مالیاتی و به صورت مکتوب ارائه می شوند. بخشنامه مالیاتی توسط مقام اداری، به مرئوسین ارائه می شود و در مورد طرز تطبیق قانون مالیاتی با آئین نامه های مالیاتی، توضیحاتی ارائه می نمایند.
بخشنامه های مالیاتی برای ارائه توضیحات در مورد انطباق قانون مالیاتی با آئین نامه مالیاتی ابلاغ می شوند.
آئین نامه مالیاتی چیست؟
آئین نامه مالیاتی شامل مقررات مالیاتی می باشد، که توسط مقامات صلاحیت دار از جمله وزیر یا شهردار اطلاع داده می شود. هدف از وضع آئین نامه مالیاتی تسهیل اجرا یا تشریح قانونی از قوانین مالیاتی است. حتی ممکن است در مواردی آئین نامه مالیاتی خاصی وضع شود، که در آن مورد هیچ قانونی تاکنون نوشته نشده است.
به صورت کلی 3 نوع آئین نامه وجود دارد، که بنابر شرایط یکی از این سه مورد ابلاغ میشود: آئین نامه مالیاتی اجرایی، آئین نامه مالیاتی تفویضی و آئین نامه مالیاتی مستقل.
آئین نامه های مالیاتی را برای تسهیل اجرا یا تشریح یک قانون خاص از مجموعه قوانین مالیاتی کشور صادر می نمایند.
قوانین مالیاتی به چند دسته تقسیم می شوند؟
مالیات ها در ایران به دو دسته تقسیم بندی می شوند. این دو دسته عبارتند از: مالیات های مستقیم و مالیات های غیر مستقیم.
تفاوت این دو مورد، به مودی مالیاتی مربوط است. فردی که مسئول پرداخت مالیات هست، مودی مالیاتی گفته می شود. اگر مودی مالیاتی تنها یک نفر باشد، مشمول مالیات مستقیم خواهد بود و در غیر این صورت، موظف به پرداخت مالیات غیر مستقیم می باشد.
و در صورت عدم پرداخت مالیات و استفاده از راه های خلاف قوانین مالیاتی برای پرداخت نکردن مالیات استفاده نماید مشمول فرار مالیاتی قرار خواهد گرفت و طبق قانون مجازات می شود.
مالیات های مستقیم را تنها یک نفر و با عنوان مودی مالیاتی پرداخت می نماید. اما؛ مالیات های غیرمستقیم را فعالین اقتصادی و شهروندان مختلفی و گاها در چند مرحله پرداخت می کنند.
1. قوانین مالیاتی غیر مستقیم
همانطور که گفته شد، ویژگی این نوع مالیات این است، که مودیان مالیاتی آن بیش از یک نفر می باشند. یکی از وظایف حسابدار محاسبه و پرداخت مالیات های غیر مستقیم شرکت است که این قوانین انواع مختلفی دارد:
حقوق و عوارض گمرکی:
نام دیگر حقوق و عوارض گمرکی، تعرفه های گمرکی می باشد. این نوع مالیات، به واردات و صادرات مربوط می شود و تابع سیاست های بازرگانی هر کشوری هست.
مالیات بر مصرف:
بر روی برخی از کالاها، مالیات بر مصرف وضع میشود و خریدار در لحظه خرید آن کالا، علاوه بر پرداخت قیمت آن، مالیاتش را هم پرداخت می کند.
مالیات بر ارزش افزوده:
حتما نام مالیات بر ارزش افزوده را بارها شنیده اید. منظور از آن، تفاوت بین کالا و خدمات عرضه شده با ارزش کالا و خدمات خریداری شده در دوره ای مشخص است.
مالیات بر ارزش افزوده دارای مراحل مختلفی است و در هر مرحله از تولید، واردات و توزیع کالا یا خدمات، از هر فعال اقتصادی به دیگری منتقل میشود. برای آشنایی بیشتر، مقاله روش محاسبه مالیات بر ارزش افزوده را از دست ندهید.
2. قوانین مالیاتی مستقیم
مالیاتهای مستقیم، علاوه بر اینکه فقط توسط یک نفر پرداخت می شوند، ویژگی دیگری نیز دارند. این نوع مالیات در واقع به دو نوع متفاوت تقسیم میشود: مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد.
دیدگاهتان را بنویسید