دفتر دارایی
دفتر دارایی
دفتری که تاجر باید هر سال تا پانزدهم فروردین سال بعد صورت جامعی از تمام دارایی منقول و غیرمنقول و دیون و مطالبات سال گذشته خود را طبق ترتیب در آن دفتر ثبت و امضاء کند. دفتر دارایی استخراج از دفتر کل است و در آن کلیه دارائی تاجر اعم از منقول و غیر منقول و مطالبات و دیون و وجه نقد اعم از این که در صندوق موجد باشد یا در بانکها، ثبت میشود. فرقی که این دفتر با سایر دفاتر دارد این است که تاجر باید ذیل آن را امضاء نماید و در حقیقت صحت مفاد آن را تصدیق کند و علت آن هم این است که چون از دفاتر مختلف استخراج میشود صحت انتقال و مطابقت آن باید با استحضار تاجر باشد.
دارایی
دارایی در علم حسابداری، عبارتست از کلیه اموال و حقوقی که دارای ارزش پولی باشند.
دفتر دارایی حداکثر تا چه تاریخی باید تنظیم شود؟
اسفند ماه هر سال، آخرین مهلت درخواست متقاضیان برای دفاتر دارایی سال بعد است. زمان اقدام برای پلمپ دفاتر سال ملی هم همین است. درخواست را تا قبل از پایان سال به اداره ثبت تحویل دهید. در مورد شرکتهایی که هنوز فعالیت خود را شروع نکردهاند نیز همین روال وجود دارد. یعنی فعالیت نداشتن شرکت ناظر به گذشته است و نمیتوان نسبت به آینده یا سال مالی بعد آن را صادق دانشت و عدم فعالیت شرکت را اعلام کرد. مهلت قانونی برای اعلام عدم فعالیت شرکت باید در 4 ماه اول سال مالی است و خارج از زمان تعیین شده شرکت مشمول جریمه مالیاتی میشود.
تأخیر ثبت دفاتر دارایی
اگر عدم تهیه و ثبت دفاتر تجاری تعمدی و به قصد سوء استفاده نباشد، در موارد خاص، به تشخیص ماموران تشخیص مالیات، تا یک هفته و بیشتر از آن به تشخیص هیئت سه نفری موضوع بند سوم ماده 97 قانون مالیاتهای مستقیم، قانونی بودن دفتر را حفظ میکند. در مورد مؤسسات تازه تأسیس، تأخیر در ثبت دفاتر تجاری، برای اولین سال تأسیس، تا سی روز از تاریخ ثبت شخصیت حقوقی و یا تاریخ شروع به کار سایر اشخاص، مجاز است.
ضمانت اجرای نداشتن دفاتر دارایی
ماده 15 قانون تجارت مقرر میدارد که نداشتن دفاتر دارایی یا عدم رعایت شرایط شکلی دفاتر دارایی جزای نقدی دارد. طبق بند 3 ماده542 قانون تجارت اگر تاجر دفتر دارایی نداشته یا دفاتر او ناقص باشد یا صورت دارایی وضعیت حقیقی خود شامل قروض و مطالبات به طور دقیق را مرقوم نکرده باشد ممکن است محکوم به ورشکستگی به تقصیر شود، اما اگر قصد تاجر از نداشتن دفاتر تجارتی یا تنظیم نامرتب دفاتر تقلب باشد، تاجر ورشکسته محکوم به ورشکستگی به تقلب میشود. بهتر است انجام مراحل وقت گیر پلمپ دفاتر و پیگیری آن را به یک مؤسسه قابل اعتماد بسپارید که در اسرع وقت آن را انجام داده و به شما تحویل دهند.
دیدگاهتان را بنویسید